Selectează o Pagină

Odata ce copilul tau invata sa mearga pe trotineta, probabil ca te-ai intrebat cand este bine sa il lasi sa mearga singur pe trotineta afara. Aceasta poate fi o decizie foarte dificila. Nu conteaza ce varsta are copilul tau, gandul sa il lasi singur poate fi ingrijorator.

Desi lumea nu este un loc ferit de pericole, copilului trebuie sa i se acorde, treptat, suficienta independenta incat sa capete incredere in sine si curajul de a face anumite lucruri singur.

Cum decizi la ce varsta poti lasa copilul sa se plimbe singur?

In primul rand, cu toate ca aceasta este o decizie care iti apartine, este bine de retinut ca, in general, nu este recomandat sa lasi un copil sub varsta de 11 ani sa se plimbe cu trotineta singur, mai ales pe distante mari si in locuri necunoscute.

Cand iei decizia de a-ti lasa copilul sa mearga singur pe strada sau in parc cu trotineta, va fi util sa te sfatuiesti si cu cei din jur, mai exact, persoane care cunosc copilul si abilitatile sale.

De asemenea, este necesar sa afli si parerea copilului despre acest subiect – este posibil ca el sa nu se simta, inca, pregatit pentru acest pas.

Daca decideti, impreuna, ca este timpul ca acest lucru sa se intample, este necesar sa te asiguri ca cel mic are cunostintele si echipamentul necesar pentru a se descurca singur.

Iata o lista de elemente de baza privind siguranta:  

  • Asigura-te ca cel mic merge pe o trotineta copii potrivita varstei, inaltimii si abilitatilor sale.
  • Invata-l pe cel mic despre importanta purtarii unei casti si a echipamentului de protectie (genunchiere, cotiere, protectie pentru palme). Acesta il feresc de impactul puternic cu solul si de accidentari neplacute, cu urmari potential grave.
  • Chiar daca mergeti impreuna la plimbare, imbraca-l pe cel mic in haine viu colorate astfel incat sa fie vizibil pentru cei din trafic si pentru pietoni.
  • Invata-l pe cel mic sa fie atent la terenul pe care va folosi trotineta – sa nu mearga pe suprafete umede si denivelate cu viteza, sa fie atent la obstacole ascunse, sa evite zonele aglomerate.
  • Ofera-i copilului tau oportunitatea de a exersa intr-o zona sigura, intr-o zona mai izolata dintr-un parc, spre exemplu, inainte de a merge pe poteca principala a parcului.
  • Invata-l regulile de circulatie si asigura-te ca le respecta fara ca tu sa il atentionezi inainte.
  • Alege o trotineta de calitate

Daca cel mic cunoaste si aplica aceste reguli, are varsta potrivita si consideri ca are abilitatile necesare pentru a se putea plimba singur, incepeti usor pentru a verifica daca copilul chiar se descurca. Permite-i sa se plimbe, mai intai, prin cartier, alaturi de alti prieteni, sau supravegheaza-l de la distanta.

Creste gradual distanta pe care copilul are voie sa o parcurga si discuta cu copilul, dupa fiecare plimbare, despre cum s-a simtit, ce provocari sau obstacole a intalnit, si asa mai departe.

Aceste discutii vor fi utile pentru toti copiii insa mai ales pentru cei anxiosi.  


Tu la ce varsta consideri ca este bine sa iti lasi copilul singur cu trotineta? Iti poti spune parerea mai jos in sectiunea de comentarii.

0
Ne-ar plăcea să citim părerea ta, lasă un comentariu.x

Pin It on Pinterest