Selectează o Pagină

Un plan de fitness este benefic deoarece este dificil, pentru majoritatea persoanelor, sa mentina un program regulat de miscare. Bine construit, un plan este mereu la indemana pentru a te asista in ce trebuie sa faci, si pentru a-ti urmari progresul. Desigur, alegerea unui exercitiu pe care esti entuziasmat/a sa il incerci pentru cateva saptamani este distractiv, insa un plan de fitness bine rotunjit este mai util. Adevarul este ca nu vei atinge o forma fizica mai buna facand un singur tip de exercitiu. In plus, s-ar putea sa te expui la accidentari, in special la cele de uzura.

Asadar, cum poti sa iti creezi cat mai usor un plan de fitness?

Urmeaza cele trei sfaturi descrise mai jos, mai ales daca esti incepator in fitness:

Include in plan cele trei componente majore ale fitness-ului

Indiferent de exercitiile specifice pe care le alegi, un plan complet de fitness ar trebui sa includa trei mari componente: cardio, forta, si mobilitate. Astfel, vei avea un antrenament cuprinzator.

Exercitiile cardio sau aerobice sunt orice tip de exercitiu care creste ritmul cardiac. Exemplele include alergarea, ciclismul, boxul, saritul coardei, dansul, inotul. Cardio imbunatateste sanatatea inimii, ajuta la gestionarea greutatii si iti poate imbunatati starea de spirit.

Saptamanal, este ideal sa faci doua pana la trei ore de cardio. Incepe cu 10-15 minute si continua pana progresezi la sesiuni de 30 de minute sau mai mult.

Antrenamentele de forta ajuta la dezvoltarea masei musculare, reducand riscul de ranire si eliminand presiunea pusa asupra articulatiilor. Ridicarea greutatilor sau lucrul cu propria greutate corporala sunt cele mai bune metode a-ti dezvolta forta si musculatura.

Programul de fitness ales ar trebui sa includa exercitii pentru grupele mari de muschi (pieptul, spatele, bratele, umerii, picioarele), efectuate de doua ori pe saptamana.

Incearca un aparat multifunctional pentru a-ti lucra aceste grupe musculare simplu si usor, cu un singur aparat.

Exercitiile de mobilitate sunt esentiale pentru o calitate adecvata a miscarilor. Yoga, utilizarea unor benzi elastice sau role de spuma, zilnic, sunt recomandate in acest sens.

Alege exercitii care te atrag, dar si care te scot din zona de confort

Oamenii prefera, in mod natural, diferite tipuri de exercitii. Sa presupunem ca te atrage dansul sau alergatul. Poate chiar ai practicat aceste activitati in copilarie si ai un talent natural pentru ele. Fitness-ul ar trebui sa fie distractiv, asa ca include acest exercitii in planul tau fitness. Totodata, nu evita punctele tale mai slabe – diversifica antrenamentele astfel incat sa respecti regula de mai sus.

Retine ca progresul poate fi lent

Daca ai diferite probleme de sanatate sau nu ai o conditie fizica prea buna din cauza ca nu ai facut sport in trecut, incepe usor un nou program fitness. Acorda atentie semnalelor din partea corpului si nu te forta. Perseverenta este cheia urmarii unui program de fitness in mod regulat si, de aceea, cel mai important lucru este sa faci miscare de cateva ori pe saptamana, oricat de putin, pentru a-ti forma un obicei.

Fotografie de la Suzy Hazelwood: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/coala-institu-ie-de-inva-amant-cear-af-foaie-1226398/

0
Ne-ar plăcea să citim părerea ta, lasă un comentariu.x

Pin It on Pinterest