Daca petreci fie si o ora pe zi online, cu siguranta vezi multe persoane pasionate de un stil de viata sanatos. Multe dintre aceste persoane ofera si sfaturi despre fitness dar asta nu inseamna ca toate cunostintele lor au o baza reala. De fapt, lumea fitness-ului este plina de tot soiul de preconceptii, unele dintre ele perpetuate chiar si de antrenori cu experienta. Din pacate, unele dintre acestea pot afecta negativ modul in care abordezi atat sportul cat si alimentatia.
Iata 4 dintre aceste mituri pe care a venit timpul sa le uiti:
1. Nu trebuie sa faci sport ca sa slabesti
Desigur, prin eliminarea anumitor alimente din dieta si reducerea numarului de calorii, vei putea slabi intr-un timp destul de scurt. Insa rezultatele nu vor fi de durata si nu te vei simti, neaparat, mai sanatos, pentru ca prin diete drastice vei pierde si din masa musculara.
Pentru a-ti mentine greutatea stabila pe o perioada lunga de timp este necesar si sa faci sport – mai precis, atat cardio cat si ridicare de greutati. Miscarea va arde calorii dar te va ajuta si sa iti dezvolti musculatura. Cu cat este mai dezvoltata musculatura, cu atat vei arde mai multe calorii. Asadar, pe termen lung, trebuie sa combini o dieta echilibrata cu miscare regulata.
2. Vei avea aceleasi rezultate indiferent de ora la care faci sport
Acest principiu este, in general, adevarat pentru cei ce nu fac mult sport. Insa pentru atletii care fac performanta si cei ce cauta sa obtina rapid rezultate – indiferent ca este vorba de slabit sau de dezvoltarea musculaturii – un antrenament efectuat dupa-amiaza va fi cel mai eficient. Asta deoarece temperatura corpului este cea mai ridicata, muschii sunt mai incalziti, si forta fizica este la maxim.
Prin urmare, vei fi capabil de mai mult efort si vei arde mai multe calorii/vei creste mai rapid masa musculara.
3. Vei slabi numai alergand
Este adevarat ca vei arde mai multe calorii in 30 de minute de alergat decat in 30 de minute de mers pe jos, indiferent ca faci aceste lucruri in aer liber sau pe banda de alergat.
Insa alergatul nu se potriveste tuturor, in principal deoarece este un antrenament cu impact ridicat asupra articulatiilor. Dar poti slabi si iti poti mentine sanatatea cardiovasculara si prin mersul pe jos, mai ales daca dedici peste 45 de minute acestei activitati, zilnic.
4. Sportul creste senzatia de foame
Aceasta preconceptie este destul de des intalnita. La prima vedere, poate parea logica: daca faci mult sport, vei ajunge sa mananci mult pentru a compensa caloriile pierdute prin miscare. Insa studiile in domeniu arata ca sportul nu creste senzatia de foame, ci poate chiar sa o diminueze. Totusi, o informatie interesanta este aceea ca atletii de anduranta, care se antreneaza mai mult de doua ore pe zi, par sa simta o senzatie crescuta de foame dupa antrenamente.
Sursa imagine Alexander Redl / Unsplash