Selectează o Pagină

Poate vrei să încerci un nou sport anul acesta, o nouă provocare care să te ducă, literalmente, pe culmi pe care nu le-ai fi visat anterior. Când vine vorba de drumeții, de mers pe munte, sunt multe lucruri esențiale, printre care și condiția fizică, cunoștințele despre traseul ales, însă mai ales îmbrăcămintea adecvată, care deseori te poate salva.

Pe munte vremea este extrem de schimbătoare, poate pornești vara și ajungi iarna, în decurs de câteva ore. Din acest motiv trebuie să acorzi atenție deosebită hainelor pe care le porți și le iei cu tine.

Lista scurtă pentru început ( ce sa nu porti )

Spune adio blugilor sau tricourilor din bumbac – poate suntem tentați adeseori să purtăm blugii preferați, deoarece sunt confortabili, îi cunoaște, sau un tricou din bumbac cu ”iubesc muntele”. Idee foarte proastă. Când mergi pe traseu trebuie să îți iei adio de la bumbac, care, chiar dacă este un material foarte bun, nu este adecvat pentru munte, pentru efort fizic, deoarece reține apa, astfel că riști să faci pneumonie dacă vremea se răcește dintr-o dată.

Lista recomandări îmbrăcăminte de drumeție

Pantaloni confortabili

Am zis deja că spunem adio blugilor, însă sunt numeroase alte variante, o grămadă de pantaloni speciali pentru mersul pe munte. Pe munte te poți aștepta la orice, inclusiv la a pica, literalmente, pe dos uneori.

Sau poate vrei să faci o pauză binemeritată și vrei să te așezi preț de câteva minute. Din acest motiv sunt importanți pantalonii impermeabili, care îți lasă totuși liberate de mișcare.

Poliester și lână

Poliesterul nu este genul de material pe care l-ai recomanda în viața de zi cu zi, însă pentru lenjeria intimă de mers pe munte este perfect. De ce? Deoarece rețin transpirația de pe piele și se usucă foarte repede. Astfel nu vei avea senzația că îți este frig sau prea cald (cum ai păți cu bumbacul, de exemplu).

O geacă sau un polar

De multe ori pornim la traseu dis de dimineață, când temperatura nu este foarte ridicată, dar ne gândim cât de cald va fi pe parcursul zilei, astfel credeam că putem lăsa acasă orice giacă sau polar. Mare greșeală. Nu știi niciodată ce condiții vei întâlni pe parcursul unei zile, sau în ce fel de situații va trebui să te descurci. Astfel e mai bine să fii pregătit din start decât să regreți ulterior.

O geacă/ pelerină de ploaie

Cea mai des făcută greșeală (pe care am pățit-o și eu) este să las acasă pelerina de ploaie, deoarece nu se anunța ploaie la meteo. Ei bine, dar meteo nu poate prezice capriciile naturii, mai ales când vine vorba de munte. Iar în zilele noastre poți găsi geci de ploaie foarte performante, care să nu ocupe mult loc în rucsac.

O pălărie

Un alt lucru la fel de esențial ca și pelerina de ploaie. Poate dimineața vremea pare noroasă, fără să fie nevoie de protecție din calea soarelui. Însă acest lucru se poate schimba radical de la o oră la alta. Iar insolația nu este un lucru pe care ți l-ai dori. În plus, pălăriile sport de munte vin în dimensiuni foarte reduse, neadăugând greutate la bagaj.

Pantofi de drumeție/ munte

O altă greșeală pe care o vedem, din păcate, mult prea des, sunt oamenii care poartă tot felul de încălțări nepotrivite pentru mersul pe munte. Uită de pantofii cu toc, de sandalele de oraș și de adidașii de alergat. Pentru traseele mai dificile, optăm pentru bocanci peste glezne, cu extra susținere, pentru trasee mai lejere putem opta pentru adidași jos, cu talpă cu aderență specială.

Acestea sunt doar câteva dintre multele idei de care trebuie să ții cont când pornești pe munte. Pentru început, alege trasee mai ușoare, ce nu necesită nici atâta echipament special cât nici condiție fizică extraordinară. Însă nu uita că hainele pot decide dacă ai o drumeție de succes sau o amintire proastă.

Din acest motiv iti recomandam sa vizitezi site-ul Crazy-Deals.ro unde vei gasii o multime magazine online ce ofera reduceri si coduri de reducere la articole sportive (prin cele mai cautate fiind coduri de reducere Sport Vision sau cod reducere Decathlon), pentru a-ți putea pregăti garderoba de următoarea aventură!

Sursa Imagine Reprezentativa: Darina Belonogova: https://www.pexels.com/photo/two-people-hiking-on-a-mountain-9159898/

0
Ne-ar plăcea să citim părerea ta, lasă un comentariu.x

Pin It on Pinterest