Selectează o Pagină

Despre metabolism am auzit cu totii diferite lucruri, insa probabil ca acest concept nu ne este clar in totalitate. Ei bine, afla ca, atunci cand se vorbeste despre metabolism, ne referim la un proces prin care organismul nostru transforma hrana in substantele necesare mentinerii celulelor noastre in viata. Cu alte cuvinte, prin metabolism obtinem energie, prin arderea caloriilor pe care le consumam.

Energia obtinuta cu ajutorul metabolismului ne ajuta sa supravietuim si sa desfasuram activitatile de zi cu zi, de la gandire si miscare pana la reglarea temperaturii si multe alte procese esentiale organismului nostru.

Despre metabolism se vorbeste adesea in legatura cu greutatea noastra corporala. Se discuta despre persoane cu metabolism rapid, care pot manca fara restrictii fara a se ingrasa, si persoane cu metabolism lent, care acumuleaza rapid tesut adipos chiar daca mananca echilibrat.

De asemenea, probabil ai auzit adesea ca metabolismul poate fi stimulat cu exercitii fizice, diferite suplimente, ceai negru si verde, condimente si asa mai departe. Din pacate, cercetarile in domeniu indica faptul ca metabolismul nu poate fi modificat considerabil prin dieta, si nici prin modificarea orelor la care ne hranim.

Este partial adevarat, totodata, ca metabolismul poate fi accelerat cu ajutorul exercitiilor fizice, in majoritatea cazurilor. De fapt, aici este vorba despre cresterea numarului de calorii arse, fie prin cresterea intensitatii antrenamentelor cardio, fie prin ridicarea de greutati.

Daca iti doresti sa pierzi in greutate, cresterea intensitatii exercitiilor fizice este o strategie pe care ar trebui sa o iei in considerare. Desi o masa musculara mai dezvoltata arde mai multe calorii, cresterea intensitatii exercitiilor si efectuarea unor rutine tip HIIT pot fi cheia stimularii metabolismului si pierderii in greutate.

HIIT are avantaje multiple dar printre cele mai importante se numara faptul ca poate fi efectuat cu o varietate de exercitii – combinand, spre exemplu, exercitii cu greutatea corporala cu pedalatul rapid pe o bicicleta eliptica – si ca ajuta la arderea unui numar ridicat de calorii chiar si la catva timp dupa incheierea antrenamentului. Efectul afterburn, cum este adesea numit, iti poate determina organismul sa arda tesut adipos timp de pana la 38 de ore dupa ce ai finalizat un antrenament. 

Totodata, este bine sa nu te astepti la minuni, deoarece arderile efectului afterburn nu sunt atat de importante incat sa ai o pierdere in greutate drastica. Antrenamentele in intervale, adica HIIT, sunt totusi recomandate pentru a arde mai multe calorii si a forta corpul sa consume din tesutul adipos pentru a genera energie.

Efectul afterburn poate fi obtinut si prin ridicarea greutatilor mari. Acest lucru nu inseamna sa te fortezi sa ridici greutati, ci sa alegi greutati cu care sa nu poti efectua mai mult de 10 pana la 12 repetari intr-un set.

Atentie, insa, la pierderea in greutate prea rapida! Aceasta poate incetini metabolismul, printre altele si deoarece organismul poate percepe scaderea rapida in greutate ca pe o amenintare la sanatatea sa.

0
Ne-ar plăcea să citim părerea ta, lasă un comentariu.x

Pin It on Pinterest