Asa cum stim, o viata activa inseamna o viata sanatoasa. Insa in era in care majoritatea dintre noi lucram la birou, ne deplasam cu masina sau mijloacele de transport in comun, si ne relaxam tot cu activitati sedentare precum privitul la televizor sau jocurile video, poate fi dificil sa fim atat de activi pe cat am avea nevoie.
Pentru a urma un program regulat de exercitii fizice avem nevoie de motivatie. Daca un anumit aspect fizic sau un singur obiectiv este singurul nostru scop cand facem sport, motivatia poate fi, adesea, dificil de mentinut. Asadar, ce strategie putem utiliza pentru a ne asigura ca gasim sau ne mentinem motivatia de a face miscare in mod regulat?
In primul rand, pentru a intelege mai bine ce reprezinta, sa ne gandim la conceptul de motivatie in sine.
In general, oamenii simt doua tipuri de motivatie:
- Motivatie externa – este dependenta de factori externi, fie ca este vorba de recompense materiale, apreciere, sau rezultatele dorite. In ce priveste sportul, motivatia externa nu este, de obicei, de durata, pentru ca nu ne simtim atrasi in mod natural de o anumita activitate si, atunci cand am primit recompensa sau ne-am atins obiectivul, sentimentul de motivatie dispare.
- Motivatie interna – cand actionam fiind motivati doar de propriul interes pentru o activitate. Atunci cand vine vorba de sustinerea unui program de exercitii fizice pe termen lung, motivatia interna este preferabila pentru ca este mai de durata – de aceea ne este recomandat, adesea, sa gasim un sport care ne face placere.
Asadar, cum procedam pentru a gasi acest sentiment de motivatie ce porneste din interior, astfel incat exercitiile fizice sa nu ni se para o povara sau sa intram intr-un ciclu de incepere si renuntare la antrenamente?
Pentru acest scop, poti parcurge urmatorii pasi:
1. Gandeste-te de ce sportul este important pentru tine
Incearca sa te conectezi mental la motivele reale pentru care faci sport – majoritatea oamenilor isi doresc sa aiba un anumit aspect fizic, insa sunt si constienti de faptul ca miscarea regulata ii face sa se simta mai energici, mai puternici, si mai sanatosi.
2. Experimenteaza
Daca te simti obligat sa faci anumite exercitii doar pentru ca te-ar ajuta sa iti indeplinesti obiectivele, insa nu simti nicio placere facandu-le, afla ca ai de ales. De exemplu, nu are niciun sens sa te apuci de alergat daca tie iti face placere sa te antrenezi pe un aparat multifunctional. Exista multiple moduri de a obtine ceea ce iti doresti – trebuie doar sa experimentezi cu diferite modalitati de a face miscare pentru a gasi exercitiile care te motiveaza cu adevarat.
3. Ai incredere in tine
Increderea in tine este un alt factor important pentru motivatie. Poate sportul care iti face placere este dificil si esti tentat sa renunti, sau poate esti deja demotivat din cauza ca ai renuntat de repetate ori la un program de exercitii. In aceste momente este bine sa privesti momentele neplacute ca lectii despre ariile unde trebuie sa iti dezvolti abilitatile.
Sursa foto cottonbro / Pexels