Selectează o Pagină

Corpului uman ii place predictibilitatea si echilibrul. Respiratia si ritmul cardiac functioneaza optim pe un ritm; de asemenea, fiecare sistem si hormon al corpului uman pare sa functioneze cel mai bine pe un ciclu. Ritmul circadian este un ceas corporal de 24 de ore care semnaleaza o multitudine de procese fiziologice, inclusiv mancatul si somnul. Ritmul circadian este, in general, stabilit de lumina si intuneric, dar poate fi afectat de obiceiurile de somn, orele de masa si nivelul de stres.

Mesele si odihna sunt baze importante pentru exercitii fizice. Functionarea in sincronizare cu ritmul circadian poate ajuta la mentinerea nivelurilor adecvate de energie si la asigurarea recuperarii dupa exercitii fizice. Din cauza luminii artificiale, accesului usor la alimente si nivelurilor ridicate de stres, putem sa perturbam cu usurinta ritmul circadian natural.

Iata o lista cu hormoni si procese de care trebuie sa tii cont atunci cand incerci sa identifici momentul ideal al zilei pentru a face miscare.

Cortizol: Cofeina „All Natural”.

Cortizolul este numit hormonul stresului, dar este problematic doar atunci cand este prea mare sau scazut la momentul nepotrivit. Intr-un ritm circadian ideal, cortizolul creste dimineata si ramane la nivel pe tot parcursul zilei pentru a sustine vigilenta si energia.

Cortizolul

Deoarece cortizolul este ca cofeina si in mod ideal creste dimineata, este posibil sa nu ai nevoie de ambele. De fapt, cofeina ar putea suprima cortizolul, ceea ce face dificil sa te simti treaz fara cofeina.

Ia in considerare efectuarea antrenamentului dimineata, chiar daca este vorba de o cursa scurta pe bicicleta fitness, inainte de a consuma cofeina. Chiar daca mai ai nevoie sau vrei cofeina mai tarziu, i-ai oferit corpului tau o sansa naturala de a-si produce propria sursa de energie.

Adenozina

Cand esti treaz, hormonul de somn adenozina inhiba treptat neuronii din creier si faciliteaza oboseala pana la sfarsitul zilei. Intr-un ritm circadian normal, adenozina este mai scazuta dimineata si creste pe masura ce ziua trece, in timp ce nivelurile de cortizol scad.

Cand dormi, adenozina se descompune. Cand bei cofeina, te simti mai putin somnoros, deoarece cofeina inhiba legarea adenozinei ocupand aceiasi receptori din creier. Prea multa cofeina poate perturba somnul si recuperarea dupa exercitii fizice. Suprimarea adenozinei cu cofeina pentru a contracara lipsa de somn pare sa functioneze bine pe termen scurt, dar privarea cronica de somn are consecinte pe termen lung asupra sanatatii.

Dupa-amiaza, adenozina este ridicata si cortizolul scade. Unii oameni se simt mai putin energici din acest motiv si ar putea beneficia de exercitii blande, meditatie sau un pui de somn. Alte persoane ar putea gasi ca un antrenament moderat sau viguros ii ajuta sa termine ziua in forta.

Melatonina

Melatonina, hormonul somnului, este cel mai puternic atunci cand ai un ritm regulat de somn si experimentezi o expunere regulata la lumina zilei. Incearca sa te trezesti in jurul aceleiasi ore in fiecare dimineata, chiar si in weekend. La un individ sanatos, acest obicei ajuta la mentinerea unui ritm regulat pentru cortizol, adenozina si melatonina.

0
Ne-ar plăcea să citim părerea ta, lasă un comentariu.x

Pin It on Pinterest